Year 1 Ambassadors

Ilona Bontekoning's Blog

Hop naar de bios! - Oct 13th 2006 04:59PM (Updated)

Kennen jullie Al Gore nog? De verkiezingsconcurrent van onze overal geliefde Bush (die uit Kyoto stapte). Maar ja, Al Gore heeft een film uitgebracht! En niet zomaar eentje. Nee, deze gaat over klimaatsverandering. Ik ben vorig jaar in Londen naar een presentatie van Al Gore over o.a. deze film geweest, en dat was echt fantastisch. Wat een sterke man, en geweldige presentatie. Ik was helemaal overdonderd. Daarom denk ik dat de film alleen maar nog beter kan zijn!! En hij draait vanaf gister in de bioscopen.

Gaan dus!! En het leuke is dat wij als Climate Change College, met hulp van WNF vrijwilligers, na de film voor je klaar staan voor discussie, informatie, mogelijkheden voor actie, en vooral: gratis overheerlijk Ben&Jerry's ijs! Froukje is bijvoorbeeld morgenavond bij het Pathe Tuschinki in Amsterdam te vinden en ik sta 's avonds bij Pathe de Kuip in Rotterdam. Lijkt me leuk als je langs komt!

EN JE KAN JE OOK NOG STEEDS INSCHRIJVEN OM DIT JAAR AAN HET CLIMATE CHANGE COLLEGE MEE TE DOEN!! DIT KAN TOT 24 OKTOBER!!

 Tot snel!! xx Ilona


Terug van weggeweest - Oct 13th 2006 04:57PM (Updated)

HAAI!!

Wat leuk dat je op de site kijkt! Waarschijnlijk heb je een van ons gesproken tijdens onze 'promotour' met onze blitse zilveren Climate Change College-cooldriving-lounge-en-ijsjes-caravan (zie je hem een dezer dagen staan ga vooral een kijkje nemen zeker de moeite waard) of ben je online of viavia op het idee gekomen om hier een kijkje te nemen, in ieder geval: leuk dat je er bent.

Ik heb al zo'n tijd niet aan mijn blog gewerkt omdat ik, toen we van de Noordpool kwamen, meteen in een wervelwind ben terecht gekomen van school en ook al voorbereidingen voor de campagnes, en ik over deze voorbereidingen nog niet zoveel kon vertellen. Andrew, Froukje en ik hebben besloten om onze krachten te koppelen en met z'n drieen aan een campagne tegelijk te werken. We zijn alle drie zo verschillend dus vullen elkaar mooi aan. We zijn nu druk bezig iets echt groots op te zetten, ik laat zo snel mogelijk meer weten.

Ik hoop dat je enthousiast bent over het Climate Change College: lees gerust al onze verhalen over de ijskap, Londen, etc. Het is gewoon een geweldige kans die je krijgt. Toen ik in Londen grootste wetenschappers aanhoorde dacht ik : WAUW! Toen ik in Groenland op de ijskap mijn tentje openritste en naar buiten keek dacht ik: WAUW! Nu ik samen met Andrew en Froukje de mogelijkheid krijg om zoiets groots op te gaan zetten denk ik: WAUW! En als ik merk hoeveel mensen er enthousiast zijn over het Climate Change College en hoeveel mensen zich zelfs willen gaan inschrijven voor volgend jaar denk ik nogmaals: WAUW!

Hou vast die spirit, die vibe, en zet je met grote of kleine middelen in voor een beter klimaat! En schrijf je in op de site, je weet immers nooit....

PS: mocht je vragen hebben over het ambassadeursschap, praktische vraagjes, diepe vragen, noem maar op: ik vind het leuk als je me mailt! Dit kan op:

[email protected]

Zie of spreek je snel!


terug in NL - May 18th 2006 10:25AM (Updated)

Maandag 15 mei, 21:00 uur Nederlandse tijd

een onwijze ervaring…

dat is wat ik rijker ben na mijn trip naar Groenland. Ik kan het bijna niet omschrijven. Alleen als je een half uurtje de tijd hebt :) Het was zo waanzinnig! Voordat we naar de ijskap vertrokken hadden we een enorm druk maar echt interessant en inspirerend programma waarin we kennis maakten met de Inuit, hun cultuur en manier van leven; en kennis maakten met het Groenlandse landschap en klimaat en de veranderingen die daarin gaande zijn.

Daarna kwam ons vertrek naar de ijskap. Ik heb al verteld over de eerste dagen, over de kwetsbare mens en de hoeveelheid troep die een groep mensen kan maken. Mijn laatste update vanaf de kap was, door omstandigheden, op zondag 7 mei. Ik heb echter een dagboek bijgehouden en zal kort mijn op dat moment gegeven commentaar over de hoogpunten opschrijven:

Zondagavond 7 mei, 00:30 uur Groenlandse tijd

Wat gaaf! Heb net in de bijna sneeuwstorm hard staan graven! We kwamen tijdens het avondeten tot de conclusie dat de sneeuwmuur die we om de onderzoeksgeul hadden gezet de wind en sneeuw van de nacht niet zou gaan overleven. Met z’n vijven zijn we daarom in de schemer en wind teruggekeerd naar de geul om de muur met ijsblokken te verstevigen. Wat een kick! Het voelde alsof ik echt op avontuur was. Lekker slapen nu.

Maandag 8 mei, 17:30 uur Groenlandse tijd

Wahoehh!! Energie!! Ik bet net met ruim 40 km/uur op mijn snowboard over de ijskap gesuisd! Vanmiddag was er, na al het werk, en een spontaan partijtje sneeuwoorlog met het kamp van de wetenschappers, tijd voor fun! Ik had mijn snowboard mee en na een paar niet zo geslaagde pogingen tot verplaatsen m.b.v. een kite mocht ik bij Jens, die toch ergens naartoe moest, achter de scooter hangen! Wat onwijs gaaf!! Heb zelfs een jump gemaakt over een klein sneeuwheuveltje. Ik stuiter momenteel in het rond van de kick.

Dinsdag 9 mei, 17:30 uur Groenlandse tijd

Vandaag 5:45 uur opgestaan voor een live video interview met staatssecretaris van Geel (van milieu), dat was erg leuk! Het was een erg leuk en positief gesprek waarin hij ons vroeg naar onze ervaringen en waarnemingen bij de Inuit en op de ijskap. Hij was onder de indruk omdat we concrete voorbeelden hadden van de veranderende natuur. Hij deelde ons het goede nieuws mee dat er recent een rapport is uitgekomen waarin door bedrijven, overheid en instanties eindelijk wordt aangegeven dat een reductie van 50% van de Co2-uitstoot uiteindelijke economische gezien winstgevend is. En grote winst voor het milieu!

Woensdag 10 mei, achteraf gezien waarschijnlijk 02:00 uur Groenlandse tijd

Het is nu ’s nachts, geen idee hoe laat, ik werd wakker en ik weet niet meer of ik gewekt ben door Philip of niet. Hij zou me om 02:40 wekken, want ik heb om 03:00 uur een live televisie interview met Goedemorgen Nederland en ik wil me niet verslapen!! Ben ik nou gewekt of niet? Ik hoor niets… Zal ik weer gaan slapen of niet? Ik heb zoveel lagen kleren die ik aan moet trekken! Shit, ik moet naar de w.c…
Woensdag 10 mei, 20:00 uur Groenlandse tijd

Ik zit nu in het zonnetje op de houten trap van ons verblijf in Illulisat, heerlijk gedoucht (eindelijk!!!) en met slechts twee lagen kleren aan. Ik voel me lekker! Maar aan de andere kant ook weemoedig. Het afscheid van de ijskap was raar, omdat de kans groot is dat ik er nooit meer kom en ik er gedurende mijn verblijf toch wel erg van onder de indruk van, ja zelfs gehecht aan, ben geraakt. Ik heb zo’n heerlijke tijd gehad! Het eindeloze witte, de koude wind met sneeuw in je gezicht, alleen met de natuur, of de gezellige momenten met z’n allen (+wetenschappers) in de tent… Raar. Ik heb echt genoten, dat is zeker. En ik zal met iedereen in Nederland, die dat wil, mijn ervaringen delen.


Bende in de tent - May 18th 2006 10:22AM (Updated)

zondag 7 mei, 19:00 uur Groenlandse tijd

Het weer is vandaag helaas, net als vrijdag, niet zo best. Na de lunch zijn we niet meer aan het werk geweest voor de onderzoekers. Er staat veel wind en er valt constant sneeuw. Voor de lunch zijn vier van ons nog even de onderzoekers wezen helpen, Froukje en ik zijn achtergebleven om de gemeenschappelijke tent op te ruimen. Ik wil dit stukje wijden aan de hoeveelheid rommel die een groep mensen op een ijskap kan maken!

Op de foto zie je een deel van de tent, en tevens een deel van de rommel...Bij een tripje naar de ijskap denk je aan kou, overleven, genoeg eten, onderzoekers helpen....Maar een ochtend tent schoonmaken? Daar had ik nooit aan gedacht. Maar ik kan je garanderen: stop negen mensen (6 ambassadeurs, Marc, Philip en Jens uit Groenland) drie keer per dag (tijdens de maaltijden) in een tent en het gaat gerandeerd fout.

Onze gemeenschappelijke tent ziet er als volgt uit: aan een zijde natuurlijk de voortent die als ingang en tevens als koelkast dient, aan de overzijde een kookhoekje en aan de twee zijkanten allemaal gigantische zakken met eten, tevens zitzakken. Het is best een gegoochel om het eten logsich over deze zakken te verdelen, zodat niet iedereen hoeft op te staan als jij zin hebt in chips. Verder komen er in de tent losse atributen voor als kommen, mokken, thermoskannen, bestek, aangebroken pakken koekjes, chips, melkpoeder, koffie, etc. Het is te begrijpen dat dit allemaal gaat rondslingeren en een bende veroorzaakt. In het midden van de tent is daarom twee dagen geleden een groot koeienkleed gespreid met daarop een grote kist met al het aangebroken voedsel en onze mokken en kommen. Zolang alles daarop blijft, is het best oke. Nou rees er nog een ander probleem: het vloeroppervlak werd spekglad! Door al die mensen die rondlopen in de tent wordt de sneeuw platgestampt en gaat het tentzeil dus heen en weer schuiven over een ijsoppervlak: levensgevaarlijk! Iedereeen schuifelde daarom behoedzaam van bestemming naar bestemming. Het valt me mee dat er geen ongelukken gebeurd zijn.

Wat hebben Froukje en ik nou gedaan vanochtend? Allereerst het eten weer opnieuw logisch over de zakken verdeeld, alle losse zakjes en mokken verzameld op de kist. Het kookgedeelte hebben we schoongemaakt, alle pannen roetvrij geschraapt, we hebben een nieuw afvalsysteem bedacht, en de grootste klus: we hebben het zeil weggehaald, de ijssneeuw omgespit, en vervolgens weer alles op zijn plek gezet. Resultaat: een schone maar vooral ook veilige tent.

Zoals je merkt: overleven op de ijskap kent meerdere aspecten. Dus denk nog maar eens goed na voordat je gaat!

(PS: ik heb het super naar mijn zin hier hoor)

 


Leven op de ijskap - May 6th 2006 02:04AM

Zoals je op de foto ziet...Het uitzicht is fantastisch. Als je met je rug naar ons tentenkamp gaat staan, zie je alleen maar dit! Ik kan er gewoon nog steeds niet aan wennen.

Zoals je op Froukjes weblog kan lezen, was het weer vandaag niet zo best (veel wind en slecht zicht) dus hebben we vooral veel binnen gezeten. Verder hebben we nog een tent opgezet voor Froukje en mij, omdat we eerst met de vier dames in een tent lagen en er verder geen ruimte was om kleren te laten drogen. Vervolgens hebben we met sneeuwblokken een soort muur gebouwd tegen de wind en de sneeuw die deze meeneemt. De tent staat mooi achter deze muur. De bezigheden van vandaag deden me nadenken over hoe hulpeloos de mens eigenlijk is. Hier op de ijskap komt niet veel leven voor: wat vogels en sneeuwvosjes. In het noorden heb je natuurlijk nog veel meer leven, zoals de ijsbeer. Maar een sneeuwvos kan in zijn eentje overleven, rolt zich gewoon lekker op en graaft zich in en kan vervolgens de nacht doorkomen. Wat zou er gebeuren als mijn tent wegwaait? Dan zou ik waarschijnlijk doodvriezen. Maar ik ben natuurlijk niet aangepast aan deze omstandigheden, de vos wel. De natuur is echt mooi.

Door de manier waarop we nu leven besef ik me dat steeds meer. De natuur heeft ook veel kracht. Toen ik vanmiddag naar ons openlucht toilet ging wist ik niet hoe snel ik moest plassen, zo koud met je broek omlaag! Je kan gewoon niet om de kou heen, de natuur dwingt je eraan te geloven. We zijn er echt afhankelijk van. Daarom moeten we er ook voorzichtig mee zijn. Het is onze leefomgeving. We moeten nemen wat we nodig hebben, maar ook niet meer. Eigenlijk de manier waarop de Inuit ('eskimos') leven: van maar vooral met de natuur. Wij kunnen dat ook doen door het milieu zo min mogelijk te belasten, door meer in duurzame energiebronnen te investeren en zo min mogelijk afval te produceren. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om hier een stuk afval in de smetteloze sneeuw te gooien of een kolenfabriek je bouwen, waarom zouden we dat dan wel zomaar doen in Nederland? Ik vind dat we beter moeten nadenken over onze acties en de gevolgen hiervan op onze omgeving.

Dit is wel weer genoeg stof om over na te denken, ik moet helaas nog een keer naar de wc, Froukje ook hoor ik net, kunnen we elkaar mooi de wc rol aangeven!

Slaap lekker en tot snel! xx 

 


Froukje en ik in de helikopter op weg naar de ijskap - May 6th 2006 01:33AM


nieuws vanaf de ijskap - May 5th 2006 01:56AM

4 mei 2006, 22:30 uur Groenlandse tijd

 

Hoi mensen in Nederland!!

 

Lekker warm daar hoorde ik? 26 graden? Hier hetzelfde lekkere temperatuurtje, alleen dan met een – ervoor!! We zitten namelijk sinds gister op de Groenlandse ijskap. Pittig koud dus, vooral ’s avonds als de zon ondergaat en de wind gemener wordt. Maar het is echt waanzinnig om hier te zijn! We hebben tonnen met warme kleding bij ons, vooral veel verschillende laagjes, en overdag zijn we hard aan het werk. We hebben ons namelijk bij vier Britse wetenschappers gevoegd, die onderzoek aan het doen zijn naar de samenstelling van de ijs/sneeuwlagen. Wij helpen ze door een enorme geul te graven van een meter diep en op sommige plaatsen zelfs nog dieper, in de wand van deze geul kunnen vervolgens de verschillende ijslagen bestudeerd worden, als de jaarringen van een boom. De wetenschappers zijn hartstikke aardig, blij dat ze weer wat andere gezichten zien na drie weken alleen elkaar! Gisteren hebben we met z’n allen whiskey gedronken J

 

Wat kan ik verder vertellen? Het uitzicht! Dat is echt waanzinnig. Elke kant die je opkijkt is eindeloos, in de verte alleen een horizon. En erg wit natuurlijk! Maar het is echt heel speciaal, jammer dat jullie het niet kunnen zien. De beste vergelijking is te maken met een maanlandschap, maar daar zijn jullie ook nog niet geweest denk ik. Het is gewoon in een woord fantastisch. En heel apart dat het niet donker wordt! Als ik in mijn driedubbele slaapzak lig (heerlijk warm, uiteindelijk!) trek ik gewoon mijn bivakmuts over mijn ogen en kruip ik er diep in.

 

We zorgen allemaal goed voor elkaar: zorgen dat we genoeg eten en drinken. Als ontbijt hebben we aangemaakte melk met muesli of chocopops of crackers, als lunch noodles of omelet uit een pakje, en als avondeten allerlei soorten gerechten, ook uit speciale pakjes. Echte expeditiemaaltijden. Het is even wennen, maar als je echt honger hebt gaat alles erin. Verder voeden we ons met chocolade, rozijnen, chips, koekjes, kaas, salami en warme chocolademelk: dingen waar veel energie inzitten. Vanwege de kou en ook het scheppen gebruikt je lichaam heel veel energie namelijk.

 

Over slapen gesproken…Ik begin het koud te krijgen en ben best moe dus ik ga er maar eens inkruipen…vandaag hard gewerkt en morgen weer een dag. Ik ga er zeker van genieten!!

Hi All!! - May 1st 2006 07:52PM

Today is April 30, I’m in Greenland now! It’s really amazing here!! I just can’t explain. To give you an impression I will give you a few fragments from my diary:

Thursday, April 27th, 17:35 hours.
I’m in the plane to Copenhagen now, there we will spend the night and tomorrow we will be flying to Ilulissat (Greenland). The last few days were very busy and chaotic, I even had two last interviews on the airport, but I’m finally on my way to Greenland! I’m really looking forward, I still can’t believe it. It’s crazy. Many interviewers asked me what my expectations are about this trip, but I think I can’t even predict what I’m about to see and experience. And WOW, I’m really going to live on the ice cap for one week! All I know is that I’m going to take full advantage of this amazing opportunity!!

Kangellussuaq - May 1st 2006 07:51PM

Saturday, April 29th, 14:30 hours (Greenlandic time)

It’s Queens Day in Holland! But I haven’t thought of the queen at all. Yesterday we had an amazing arrival in Ilulissat, we were all completely overwhelmed by the beauty of this area. During dinner we had an amazing view of an endless see with hundreds of ice bergs, I just couldn’t stop looking at it.

We’ve just been to Rodebay, a small village of about 50 people. Here we saw the traditional way pretty much of the Inuit are still living: together with nature, from fishery and hunting. It made me realise that a changing climate will have big consequences for them because these people are so dependent on nature’s resources. A warmer climate means less ice so less seals for them to hunt on, and changing water temperatures meaning a disturbance of the fish and all the other animals, probably making them move to another place or die. The marine ecosystem is very fragile so we have to be careful to not disturb it.

Yesterday we had an interesting chat with Aqqaluk Lynge (from the ICC), the representative of the Inuit people. He told us that the Greenlanders are already experiencing much changement of the climate. Glaciers are getting shorter and ice bergs are floating further south than ever. Consequences can also be a changing of the sea currents, resulting in a new ice age in Greenland. One profit is that the harbours will be more accessible, but the consequences of the warming are already very obvious and Aqqaluk is very worried about what the further consequences will be.

Rodebay - May 1st 2006 07:48PM

Sunday, April 30th, 19:00 hours (Greenlandic time)

Yesterday afternoon we have made a trip on the dog sledge!! It was really cool, especially because the Inuit are still using these dog sledges to go fishing or hunting. It was really fun to see the dogs enjoying it and to see the men leading the sledges being proud of their dogs. Froukje and I have made a film of it, we are going to try to put it on the weblog this evening.

Today we had a city tour of Ilulissat, with a nice guide who knew everything about the village and the people and he showed us how the people are living here. After lunch he took us to the ice fjord, really amazing to see all the ice and the cliff. Nature’s beauty is without frontiers. Very impressive. Our guide told us many about the changing glacier ending and the ice bergs changing of shape as a result of the warmer climate. It’s amazing that these enormous ice bergs are so influenced by a little warming. It shows us the seriousness of the problem, what will happen if the earth will be warming up much more?

To be short, it is really amazing here. I’m enjoying everything with all that I have. Wednesday we will be heading to the icecap and stay there for one week, helping the scientists with their job. Today on the fjord I was already having cold, and it was zero degrees (with a cold wind, though), but on the ice cap it will be -36 degrees!! Wow. I’m really looking forward to experience this. The beauty of the endless whiteness. I will stay in touch with you…  

Pleased to meet you - Apr 12th 2006 10:52AM (Updated)

Hi There!

I'm very pleased to find you here looking on our website! I hope you're also as enthousiastic and passionate as we are about the climate. You're currently on my weblog so apparently you're interested in me, so I will tell you a little bit more about me.

I am 20 years old and I live in Utrecht. In my daily life I am a veterinary student, so I have to study much of my time. In my free time I play soccer in a students team, I like to meet with my friends, I like to cook and I'm in a students association whose interests are exciting sports like snowboarding, skateboarding, (kite)surfing and wakeboarding. I adore those kinds of sports! I like nature and nice weather so I can go jogging or skating. When the weather is bad, I like to read but I don't really have the time for it. For some reason, I'm always busy!

The college

One thing I'm busy with is the Climate Change College. As you are on this website I think you already know that I've had a difficult selection procedure to be admitted to this college. Have you already seen the movie that I've sent in? It's me in the pinguin suit! The selection was very hard but I made it because my enthousiasm and my dedication to the environment. I've always been very concerned about people polluting and destroying our world, I've always been having a feeling like: 'please watch out before it's too late!' I think the issue of the climate change is really very urgent. If we don't look around us to see the changes that have already occured and make some good appointments about the CO2 emissions I'm very afraid of the consequences. I've always been doing small things like taking my bike instead of the car and turning of my lights and central heating as soon as possible but when I heard about the Climate Change College and the possibility to make a bigger group of people aware of our changing climate I didn't hesitate and subscibed. This is the result!

Now that I'm in the College I'm following modules about the WWF, the climate, communication techniques, and I also learn about the very interesting company Ben & Jerry's. I a couple of weeks we will be going to Londen to hear the best experts talking about all aspects of the climate change, I can't wait to hear their interesting stories!

At the end of april we will be going to Greenland and I really am too excited! I'm very curious to meet the people that live there and are seeing the consequences of the climate change every day and I think the journey on the ice cap will be unforgettable. Because of the ice, the cold, but also because I think it will be very confronting. One thing is sure: I will return fully inspired to start up my own campaign to alert the people around me and to search for solutions together. I hope you will help me too!!

On this weblog I will keep in touch with you about my experiences and adventures. If you have a good idea about the climate change problem, if you want to ask me something or if you just want to tell me something: don't hesitate to email me at [email protected]

I promise I will email you back :)

Hoop to see or hear from you soon!

Ilona


This are me and some friends preparing our kite to go kitesurfing. If the climate change will get worse, you and me won't be able to exercise these kind of sports any more as the wind will be blowing to hard.

 

 


Update - Apr 12th 2006 10:49AM (Updated)

Hi there!

Nice to find you here again on my weblog! Just a quick update:

We've recently been to London with all the ambassadors to hear these amazing stories of great scientifists and other people. For example we listened to Amory B. Lovins, the US 'guru' of climate change and energy savements. He was so intelligent! He has designed his own house that isn't using energy at all; it generates and uses its own energy. He showed us so many possibilities to cleaner and more efficient ways to live and produce. I made me THINK about why we aren't doing everything this way yet...

 

 I did a lot of other thinking too in London....

 

Another person we listened to was Al Gore, I think you all remember him. He did an amazing presentation about the Climate Change and the consequences we're already experiencing. And I can tell you: there are already to many! North and South Pole ice sheets that have already lost enormous parts, the ice tip of the Kilimanjaro mountain in Africa that has almost disappeared, floodings, hurricanes that are growing stronger and stronger every year... In America, people are still missing and cars and still in trees as a consequence of the last few hurricanes. It would be much more efficient to prohibite these hurricanes to occur than to pay to huge damage that they cost. The same is for many many things. That's why we have to take action against climate change.

To keep it short, these days in London were amazing and really inspiring. We have already made the general plans of our campaings. You will see!

Next think ahead now is the Greenland trip...Already in twee weeks!! I'm very excited. We will have some radio and internet access so check out our weblog to see how we are doing!

Saterday april 22th there will be Earth Day in Utrecht, in the Louis Hartlooper complex. This will be a very interesting, interactive day in which we will look at the alternatives of fossil fuels, Kyoto, nuclear energy, etc. together. The Dutch ambassadors (including me of course) and Marc Cornelissen will be there, please come too! It would be great to share ideas and look at the possibilities. I would like to speak with you and hear about your ideas. So if you would like to come, please look at the internet or if you have any questions you can contact me on my email ([email protected]).

Hope to see you soon!